Kleiputten Bovendijk

Kleiputten Bovendijk

De kleiputten vormen een kenmerkend en zichtbaar onderdeel van het historisch landschap van het natuurgebied De Wilnisse Bovenlanden. Ze liggen vlakbij de weg en zijn daardoor goed beleefbaar. De putten zijn cultuurhistorische belangrijke aanwijzingen van de geschiedenis en het gebruik van het gebied. Onze voorouders gebruikten de klei om erven op te hogen en dijken mee te bekleden. De kleiputten geven de ligging van een verdwenen rivierarm van de Aa aan. De oevers zijn van belang voor de biodiversiteit. Het gebied is aangewezen als bloemrijk grasland.

De kleiputten zijn een aantrekkelijke plek voor diverse soorten vissen zoals zeelt, voorn, brasem en snoek. Ook het bittervoorntje vinden we in het water van de kleiput terug. Het is een visje dat eieren in de zwanenmossel legt.

In 2020 is een project uitgevoerd om de kleiputten in stand te houden. Dit werk is mogelijk gemaakt door financiƫle bijdragen van de provincie Utrecht en het Waterschap Amstel Gooi en Vecht. Voor meer informatie zie project de kleiputten.

De effecten van ons werk zijn mooi in beeld gebracht in onderstaand beeldverslag: